Terima kasih kerana sudi berkunjung!

ORDER DI SINI!

Nama:
Email:
Nombor telefon
Kelas yang ingin diikuti : Biskut (RM100)
Baking & Deko Cupcakes & Cake (RM120)
Brownies (RM80)
Cheesetart/ Tartlet (RM80)
Creampuff/Eclair (RM60)
Fancy Cookies (RM80)
Muffin (RM60)
Shortbread (RM60)
Tiramisu&Triffle (RM80)
Tarikh yang diingini (Sabtu dan Ahad sahaja) :

create form

Sunday, 17 March 2013

kek choc indulgent




Sebiji Kek Span Choc. ( d belah 3 lapisan)


Filling : Mousse Coklat Hitam :

Zai buat 1/2 adunan shj utk size kek 8in diam.

200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (buat meringue)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Cara-cara :

Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan

2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.

3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

4. mousse yg dah siap...simpan dlm peti sejuk 15min...sblm layer pada kek

Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air

CARE2...
Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.

2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.

3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.

4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.



topping ganache

- 350g choc mskan
- 150ml whipping cream
- 1sdb butter

cara cara
- panaskan w/c hingga mendidih tepi...masukkan choc mskan yg dah dipotong halus...kacau hingga hancur
- masukkan butter...kacua sebati
- boleh tuang atas kek


cara cara melayer kek indulgent
*** sekeping kek span choc yg dah dipotong beberapa layer
1) sekeping kek...letakkan mousse putih
2) letakkan sekeping kek lagi...layerkan mousse hitam

3) ulang langkah hingga lapisan kek habis...paling atas...mesti lapisan kek
4) sapu kan mousse hitam pada keliling kek....sejukkan dlm peti ais sejam

5) siram topping ganache atas kek...simpan dalam peti ais lagi....sejukkan dlm 2-3jam sblm potong....



topping ganache

- 350g choc mskan
- 150ml whipping cream
- 1sdb butter

cara cara
- panaskan w/c hingga mendidih tepi...masukkan choc mskan yg dah dipotong halus...kacau hingga hancur
- masukkan butter...kacua sebati
- boleh tuang atas kek


cara cara melayer kek indulgent
*** sekeping kek span choc yg dah dipotong beberapa layer
1) sekeping kek...letakkan mousse putih
2) letakkan sekeping kek lagi...layerkan mousse hitam

3) ulang langkah hingga lapisan kek habis...paling atas...mesti lapisan kek
4) sapu kan mousse hitam pada keliling kek....sejukkan dlm peti ais sejam

5) siram topping ganache atas kek...simpan dalam peti ais lagi....sejukkan dlm 2-3jam sblm potong....

0 comments:

Kindly Drop by


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com