Terima kasih kerana sudi berkunjung!

ORDER DI SINI!

Nama:
Email:
Nombor telefon
Kelas yang ingin diikuti : Biskut (RM100)
Baking & Deko Cupcakes & Cake (RM120)
Brownies (RM80)
Cheesetart/ Tartlet (RM80)
Creampuff/Eclair (RM60)
Fancy Cookies (RM80)
Muffin (RM60)
Shortbread (RM60)
Tiramisu&Triffle (RM80)
Tarikh yang diingini (Sabtu dan Ahad sahaja) :

create form

Tuesday, 25 December 2012

Dec Order ~ 2kg Choc Moist Cake















2kg Choc Moist bersalut ganache tempahan Pn Syarifah dr Kuang. (regular cust). 





Sunday, 23 December 2012

Dec Order ~ < 2kg Rainbow Cake





< 2kg Rainbow Cake (Topping Fresh Cream) tempahan Pn Ina dr Subang Perdana.
Tkasih sudi menempah.  






Wednesday, 12 December 2012

Dec Order ~ KEK CHEESE BERSALJI/ SNOW CHEESECAKE


Happy Birthday Hayatun Syamila ~ unik besday date nya  this year. *12.12.12*
tp sayang ibu boleh terlupa pulak deliver kek ya! 
Anyway takpe la bak kata org "better late than never" kan.
Semoga d berkati umur & jadi anak yang berjasa pada ayah & ibu.

Oreo Millie crepe




Rata-rata ayik dengan DC ~ Durian crepe ya tak?......... pening2 lalat kan hidung bau durian.
Meh kita cuba Oreo millie crepe nih! sedappp weiiii makan sejuk2.
Resepi ~ ............. google la. berlambak d internet, 5 jenis, 7 jenis & 10 jenis tepung sume ada.
Pilih aje, jadi tak jadik kena cuba ya adik2 kakak2 jgn takut. Kita yang buat, yang penting yakin pada diri sendiri. Klu x jadik salah kan diri sendiri. Kena cuba sampai brjaya. Tapi kalau duit dah berlebih-lebih tu
x salah nak berkelas. " Tepuk dada tanya selera".

Utk Filling:

Fresh cream secukupnya  ~ pukul smpi kental
Biskut oreo ~ d hancurkan.

setiap lapisan crepe d sapu krim kental & tabur serbuk oreo.


" SELAMAT MENCUBA"







Tuesday, 11 December 2012

Dec order ~ Pavlova



Pavlova tempahan dr Ellie, Puncak Alam. 
Tkasih , mohon maaf jika ada kekurangan.
Size pavlova <>8in diam. Topping ~ fresh cream & fruits.

Tempahan & Kelas:- zai 0192169313

Friday, 30 November 2012

Nov Order ~ Rainbow Birthday Cake



Happy Birthday K Uda, terimakasih pada Hadi abangnya sudi order. Mesti K Uda suka besday pezen ni kan. Pandai abg K Uda wat surprise.  Pada K Uda semoga d berkati umur & d murahkan rezeki. Pada Hadi kzai mohon maaf kalau ada yg terkurang ya. harap halalkan.

Kelas & Tempahan: zai 019-2169313












Sunday, 25 November 2012

Brownies Kukus Lapis Cream Cheese















Ini hasil percubaan yg menjadik dgn jayanya. Percubaan yg ke berapa kali ......woooo byk tu. yg hancusss pun ada mmg frust tonggeng d buat nya. Sebelum nak buat ni pun ntah berapa kali post mortem pesanan & tips dr cik sifu. Dgn cukup sabar cik sifu bg tips, moga Allah mmberkati segala ilmu yg d curahkan oleh cik sifu & beroleh rezeki buatnya sekeluarga.
Pun guna brownies mix, yg ni saya guna yg bli dr Yen. Ikut aje aturan yg tertulis d pack ya. Saya bancuh utk 1 paket tu , malas nak simpan2 ntah kan buat ntah kan tidak. Utk loyang yg 8in x 8in , lapisan bawah & atas boh 6 senduk utk dapatkan layer yg sama tinggi.

Resepi lapisan cheese:
250gm cream cheese
50g gula halus
1 bj telur
1sb orange sunquick klu rajin boleh jugak boh lemon juice.

tips mengukus: 
utl layer choc bawah ~ kukus <> 15min. 
sebelum letak lapisan cheese check dulu lapisan choc, x boleh masak sgt nnt lapisan cheese tak bersatu dengan lapisan choc. 
Tuang perlahan2 dr arah tepi & sapu ke tgh. Kukus selama 10~15min.
Tuang lebihan lapisan choc 6senduk ~ kukus sehingga masak. 
SELAMAT MENCUBA.






Friday, 23 November 2012

Nov Order ~ CCakes Hantaran


CCakes Hantaran tema pink & purple tempahan Pn Shikin. Salah satu utk dulang hantaran perkahwinan adik sepupu di Sri Menanti K Pilah N9.Harap berpuashati. Tkasih sudi order.Kelas & Tempahan : zai 0192169313. 


Wednesday, 14 November 2012

Nov order ~ Pavlova


Order dr Fifah, utk adiknya Nur Amalina yg study kat uITM Puncak Alam.
Pavlova size <> 8in ~ rm65
Tkasih sudi order, harap berpuashati.

Order & Kelas : zai 0192169313


Friday, 26 October 2012

Choc Cheese Indulgence cake
















2nd time buat kek ni utk juadah Hari Raya Aidil Adha. Yg 1st time trial hanya berpandukan resepi yg d beri x la hancusss hanya layak utk perut sendirik. Lepas g kelas penuh dengan rasa konfident. Guna spongemix yg bli dr mana2 kedai bahan bekery. Ikut resepi & step yg ada pada packing tu ya. Resepi filling tu klu rajin refer la pak gugel, tp jgn sayang duit klu nak ilmu. Resepi mana2 boleh dpt lagi2 dalam zaman canggih ni, sume d hujung jari anda. Tapi teknik yg penting, bla dah tau teknik melepa kek boleh guna utk kek yg lain..... so renung2 kan lah ya.





Wednesday, 24 October 2012

Selamat Bertunang



My 1st Fondant cake tanpa d pantau sifu. Dlmnya kek choc moist.
Kek hantaran bertunang, abg pada kawan my doter yg 1 hostel d Sek Men Ungku Aziz S Bernam.
Bertemakan Gold. Ketar tangan nak balut kek lagi2 bentuk Luv ni. Wpun lain yg d imiginasikan lain pulakkk
d realisasikan. Alhamdulillah ada la rupa kek hantaran. Timakasih pd ibu bakal pengantin K Hanim yg percaya dengan hasil kerja saya. Selamat Tima Menantu!






Monday, 22 October 2012

Irish Cookies




Irish cookies permintaan kawan baik yg agak2 tgh mengidam kot. Boleh dia lupa order masa raya puasa klu tidak tu wajib order. Memandang masa yg terhad, dia senyap haku pun lagi wat2 senyap takut x terlaksanakan amanah orang maklum la ibu bekerja. rupa2nya ingat jugak dia! resepi ada d entry sebelum ini.































































Sunday, 14 October 2012

Seri Muka Pulut Hitam


Salam semua....

Kuih seri muka pulut hitam. Pulut hitam ni dr siam. sebelum ni x menjadi buat seri muka.
Bhgn atas tu selalu fail, komen anak & asben x lembut la. Kebetulan ada gotong royong Taman.
Dr pulut rosak & x buat apa2 zai mencuba setelah beberapa tahun x berkesempatan. resepi ni opismate yg sumbang.
Nota ~ guna cawan yg sama utk menyukat ya.

Bhgn atas @ kepala
21/2 cawan santan pekat
3/4 cawan tepung gandum
3/4 gula halus
1sudu besar tepung jagung
1 biji telur sederhana
garam secubit
Pewarna hijau sedikit
Daun pandan.
Yg ni zai olah sendiri sbb anak2 suka yg kaler coklat.
Jadi zai masakkan santan & gula merah ~ sukat semula dapatkan 21/2 cawan ya.

Campurkan semua bahan kering, masukkan telur & tuang santan sedikit demi sedikit.
Tapis.

Bhgn bawah
3 cawan pulut
3 cawan santan
secubit garam
Masak pulut macam biasa.

Panaskan kukusan terlebih dahulu.
Lengser acuan dgn sedikit  minyak.
Tekan pulut yg d masak, kukus sekejap <> 10min.
Masakkan bhgn atas dgn api kecil <> 5@10min.
Cakar2 sedikit pulut & tuangkan bhgn atas & kukus kuih selama <> 20min.
Cucuk kan lidi ke bhgn atas, kalau lidi kering ~ cukup masak.
SELAMAT MENCUBA


Wednesday, 10 October 2012

Crepe ~ Filling Fresh Cream




50gm tepung
20g gula
1bj telur
150ml susu segar
10g butter cairkan( klu guna santan, butter x yah kot kan nnt brminyak sgt & klu boh butter ada lemak2 skit)
Secubit garam
Setitik esen vanila
Zai wat camni, susu tu bancuh ngan gula, dah larut masukkan telur yg d kocok tu. Masukkan tepung yg dah buh garam skit. Last sekali butter cair & esen. Tapis & peram kejap <> 1 jam. 
Guna kuali non stick utk masakkan crepe. Ambil sesenduk batter, tuang & ratakan senipis yg kita mau. Biarkan kulit d sekililing kekuningan & bhgn tgh nampak licin. Boleh d angkat & sejukkan.
Filling ~ ikut kreatifiviti
Fresh cream yg d pukul kental
Isi Durian
Choc Ganache & macam2......SELAMAT MENCUBA.



Thursday, 4 October 2012

Carrot cake














Carrot cake <> 1.5kg, tempahan opismate kawan, Zalina Ibrahim. Kg Subang.
Tkasih.

Kelas & Tempahan ~ zai 0192169313

Saturday, 29 September 2012

Bronketem (Brownies Kukus Ketan Item)

 Bronketem, asalnya dr Indonesia. Sebenarnya ia jenis brownies yg menggunakan tepung pulut itam. Biasanya klu kat msia sebelum ni zai tau utk kuih koci tepung pulut itam ya tak?. Order ni dr staff Wisma Chase Perdana Pusat Damansara yg area Istana Baru tu. Berdegup jgak jantung masa nak accept order ni. sbb utama cake x nak guna tepung gandum sbb boss besar Tan Sri alah gluten. So diarg nak cake yg free gluten..... aduyaiiii kira 2 minggu jgak zai menelaah bab "free gluten" ni. dah mcm student nak attend exam besar je. OK zai pun x kisah share la resepi Bronketem ni kat Secretary Tan Sri, ingatkan dia p carik baker pasal zai dah bg reason sbb free gluten cake ni mcm susah bg zai yg x pro ni. Ghopernya dia comeback bgtau "order confirm" instead you bg resepi utk 1bijik kek size 8x8in tp kami nak order 4 bijik ....U jadikan 1bijik kek yg besar means saiz kek 16x16in . Pengalaman zai utk kali ke 2 buat kek sebesar ini. Sebelum ni anak sedara Nubhan AF6 order choc moist cake 24x12in ....Hah!!! terkezuttttt x tdo lena d buat nya takut sgt2. Alhamdulillah terhasil jgak Bronketem ni, x putus2 berdoa pada Allah permudahkan urusan kerja zai ni.
Tkasih jgak pd MkLang Azie yg carikkan tepung pulut itam, anak2 & cik asben yg turut menolong. Syukur. Amin.




















Friday, 28 September 2012

Red Velvet Cake


Tempahan Mazlina Ishak dr Fasa 3 Puncak Alam. Ina ni penah belajar bake & deco cupcake. Surprise cake khas buat cik abg Jamaluddin. Masa deliver cake ni pun zai jadik pelakun bidan terjun....Ina Ina
ada aje tp kzai pun seronok pulak sama nak kena kan cik abg Ina, Tkasih Ina di atas order & gd feedback dr Team Exora ya.

Tuesday, 25 September 2012

Rainbow Cake




Rainbow Cake lagi.... mata pun dah berpinau asik duk bancuh kaler2 ....hehhhe , syukur. Tempahan dr opismate Zalina. Besday asben nya. Tkasih Ina.







Monday, 24 September 2012

Snow Cheese cake



Ini lah percubaan kali ini..... mmg nyaman je lalu kat tekak. Google aje resepi ni ya, mmg tahap kemalasan tinggi saat ini. Insyaallah kalau terajin nnt kita tempek resepi nya d sini ya. Kadang2 resepi dah berkali-kali d tempek pun ntah mana2 terselitnya, Bila terdesak itu tahan ajelah walau malu tebal muka pun mintak jugak lagi. Alhamdulillah syukur ada kawan2 & biras yg x jemu menolong. Moga Allah berkati & murahkan rezeki mereka2 ini. Kebetulan ada lebihan cream cheese, ya la dr takut rosak dpt jgak tambah koleksi peti resepi.

Monday, 17 September 2012

Salam Hari Raya ~ Trial Rainbow Cake



Trial rainbow cake buat  utk masuk perut sendiri.... hahaha. masa d kg asben buat bersama biras. kira free tutorial kebetulan pulak besday hero teciknya.

Saturday, 15 September 2012

Salam Hari Raya ~ Rainbow Cake


Rainbow Cake, tempahan Lya dr Alam Suria utk Majlis Masuk Rumah baru & Hari Raya.
Happy House warming ya Lya. Tkasih banyak sudi order. Maaf x dpt dtg k majlis Lya. sibuk hantar anak2 balik hostel. Harap berpuashati.


Kelas & Tempahan ~ zai 0192169313.

Salam Hari Raya ~ Rainbow Cake & Pavlova


Rainbow Cake & Pavlova tempahan dr Aida. Duk Puncak Alam aje tp lain2 lorong. Opis pun dekat aje. Tkasih ya Aida sudi order. Mohon maaf mana yang terkurang.


Kelas & Tempahan ~ zai 0192169313

Salam Hari Raya ~ Pavlova


Pavlova tempahan jiran yg beberapa pintu je dr umah zai. Tkasih banyak sudi order. Harap berpuashati.

Friday, 14 September 2012

Salam Hari Raya ~ Rainbow Cake



Rainbow cake lagi, tempahan dr ex classmate Zalina Ibrahim, Kg Subang. Besday doter & majlis hari raya open house. Sian Ina, x merasa kek ni. bdak2 duk serebu tengok kalerpul kek ni ya! . Insyaallah boleh tempah d lain hari ya. Tkasih Ina.

Saturday, 8 September 2012

Salam Hari Raya ~ Pavlova


Pavlova, request dr ex opismate utk SIL yg tengah mengidam. Nyaman tengok buah2 di atas fresh cream tuh lagi2 baru kuar dr esbox.... rasa sayang aje. Thanks adikku Nisa.

Friday, 7 September 2012

Salam Hari Raya ~ Choc Moist Cake


Tempahan dr Pn Rohainita Kota Damansara. Nita ni agen Takaful Islam, zai salah seorang dr customernya.
Tkasih Nita. Harap pihak agency berpuashati & Tkasih jgak tolong war war pd rakan2 agency.

Sunday, 2 September 2012

Salam Hari Raya ~ Rainbow Cake


Tempahan dr Anne , Bandar Sunway. Rainbow cake utk Gugurl yg sambut besday ke 2 tahun. Hepi Besday cayang. Tkasih Anne, mohon maaf klu ada yg terkurang maklumlah order last minute. Alhamdulillah syukur sgt
dapat penuhi hajat Anne. Nnt klu balik rumah mak, sudi lah singgah umah kzai ya.

Tuesday, 28 August 2012

Castle cake ~ Besday Syuhada



Besday syuhada, kali ni mencuba deco castle cake. Coklat sponge cake lapisi dengan oreo cream cheese.

Friday, 17 August 2012


Jom kongsi resepi nih, kacang aje buat je.... budak2 pun suka tp modal perlukan bajet yg besar! klu tak cubalah guna choklat yg murah.

BHN A..
150gm mentega

80 gm shortening
90gm gula icing ~ klu kuat manis leh tambah
1 bj kuning telo
1 sudu mkn esen vanilla
100gm cream cheese ~ letak lebih skit biar ada rasa
BHN B..
400gm tepung gndum
80gm tepung jagung
BHN C..sebotol cadbury(akak beli sebotol rm27)
- pukul BHN A hingga sebati. Lbh krng 4 minit.
- masuk BHN B..gaul rata
- rehatkn doh selama 15 minit- dlm peti ais( bkn freezer)
- keluarkan dn potong ikut saiz coklat. Susun coklat diatasnya..
- bakar 20 minit...140'c...API BWH SHJ..

Sunday, 15 July 2012

Besday Iqbal & Bonda



 Meraikan besday Bonda & anak sedara Iqbal & juga family geder. Sempena menyambut kedatangan Ramadhan potluck d rumah abang Nilai Impian. Carrot cake utk Bonda & Rainbow cake utk Iqbal.








Thursday, 12 July 2012

Carrot cake ~ order

 Tempahan susulan dr Pn Norashikin utk makan2 d opis sempena menyambut Ramadhan. Tkasih sudi order. Mana yang kurang saya mohon maaf.


Friday, 29 June 2012

Carrot cake

Carrot cake tempahan Pn Norashikin utk besday asben.
Tkasih sudi order. Harap berpuashati.

Kelas & Tempahan : zai 0192169313.

Thursday, 28 June 2012

Cupcakes Tunang


Tempahan dr Hamisah, Cheras.
Tkasih & harap Misah brpuashati.

Kindly Drop by


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com