Terima kasih kerana sudi berkunjung!
Yee Mee Hot Plate buatan sendiri sendiri
sudi kiranya brkongsi resepi yg simple ini
Bahan2 utk kuah
3bj bawang putih ~ ketuk
3bj bawang merah ~ ketuk
1/2 in halia ~ hiris
karot
sawi
fish cake & fish ball ~ goreng sekejap
udang di rebus ~ airnya buat stok
klu rajin blend kulit udang ~ stok
kiub ayam
cili boh
sos tiram
kicap pekat & manis
minyak bijan
1/2 cwn tepung jagung utk pekatkan kuah
Tumis bawang putih, merah & halia Masukkan cili boh, tumis
sampai cili garing. Masukkan udang ~ bubuh kiub & sos tiram.
Kacau rata. Masukkan stok udang ~ kuah merenih, masukkan karot
& btg sawi. Bubuh kicap pekat, manis & tepung jagung.
Bila rasa & pekat sesuai masukkan daun sawi. Akhir sekali bubuh
minyak bijan dlm 2 susu makan. Hidangkan bersama Yee Mee yg d celur
sekadar lembut & Cili besar hijau jeruk.
Nota:
utk kuah yg d campur telur masakkan telur & kuah
d dlm kuali berlainan.
SELAMAT MENCUBA.
0 comments:
Post a Comment