Terima kasih kerana sudi berkunjung!
Kak Fauziah Norizan
Bahan A
6 Biji Telur Ayam [ gred C ]
165 gm. Gula Kaster
1 camb. Ovellet
45 gm. Susu Pekat Manis
25 gm. Air
1 camt. Vanilla
Bahan B
250 gm. Tepung Gandum
1 camt. Baking Powder
[ ayak 2 X ]
Bahan C
150 gm. Butter [ dicairkan]
1 camb. Dark Chocolate [ warna kek lebih cantik dan sedap ]
1 Loyang 8'
Caranya:
Sapu dasar loyang dengan mentega dan alas dengan kertas minyak. Dibahagian kelilingnya sapu dengan mentega dan tabur sedikit tepung dan ketuk lebihan tepung tadi.Ketepikan.
Cairkan butter, ketepikan.
Ayak tepung, ketepikan.
Panaskan oven 150'C.
Sekarang kita mula kan mengadun. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk adun putar seketika lebih kurang 1 min atau sehingga semuanya sebati [ jangan sampai kembang ]
Masukkan tepung putar no 6 atau"high speed" selama 10 min.
Perlahankan, tuang minyak sedikit2 hingga habis, lebih kurang dalam 5 kali tuang. [ pastikan minyak dah sejuk ]
Keluarkan dan gaul dengan tangan guna senduk kayu. [ mungkin ada saki baki minyak yang tidak tecampur dengan rata pada adunan.
Bahagi adunan kepada 2. Lebih kurang 1 adunan dapat 500 gm.
1 adunan di masukkan 1 camb. dark chocolate. Gaul rata [ jangan terover mix.] Mula melapis ditengah2 loyang dengan 2 camb. warna asal dan 2 camb. warna chocolate letak diatas warna asal tadi. Buat begini hingga semua adunan habis. [ jika lapisan senget ke apa ke biar saja nanti ia akan ke serata loyang jangan kacau ]
0 comments:
Post a Comment