Mencuba resepi donut :-
1/2 pkt tepung gandum (500gm)
3 sudu besar susu pekat
3 sudu besar gula castor
3 susu besar margerin @ shortening
1 susu besar mauripan
sedikit garam.
mauripan , gula bancuh bersama sedikit air (1/2 cawan)
gaul susu pekat, margerin , garam kedalam tepung. ramas seperti serbuk roti.
tuang bancuhan air bersama mauripan sedikit drmi sedikit. sehingga menjadi sebentuk doh ( tepung dah x melekat d tgn & bekas) . Uli doh sampai lembut ( agak2 20min). Perap doh selama 4 jam atau lebih,
Bentukkan bulat2 @ guna cutter donut. biarkan lebih kurang 10 ~ 15min barulah d goreng.
doh boleh jugak guna utk buat base pizza @ bun & roti.
" Jom kita cuba sama"
Food Magazine RASA shooting
11 years ago
0 comments:
Post a Comment