Terima kasih kerana sudi berkunjung!
Salam Pictures, Images and Photos

ORDER DI SINI!

Nama:
Email:
Nombor telefon
Kelas yang ingin diikuti : Biskut (RM100)
Baking & Deko Cupcakes & Cake (RM120)
Brownies (RM80)
Cheesetart/ Tartlet (RM80)
Creampuff/Eclair (RM60)
Fancy Cookies (RM80)
Muffin (RM60)
Shortbread (RM60)
Tiramisu&Triffle (RM80)
Tarikh yang diingini (Sabtu dan Ahad sahaja) :

create form

Tuesday, 13 January 2009

Choclate Eclair


Choclate Elair ni lebih kurang macam creampuff jugak. Baru2 ni zai buat untuk kenduri doa selamat Bunda pulang dr Tanah Suci Mekah. Sepatutnya paipkan krim, malas plak nak kuarkan & pukul nya. Jadi zai paipkan buttercream koko aje....mmg yummy dpt kat budak2 tinggal bekas aje

120g margerin/butter
300g air
180g tepung gandum, diayak
4 biji telur

Bahan Inti & Hiasan
200g krim, diaduk hingga kental
150g coklat masakan, dicairkan
50g keping badam, di bakar

Panaskan suhu pd 200'C
Didihkan air bersama margerin. Masukkan tepung gandum gaul hingga
terbentuknya adunan yang licin.
Pukul hingga adunan menjadi suam (kira2 60'C)
Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul hingga sebati. Masukkan adunan
ke dalam piping bag dengan tiub berbentuk bintang.
Paipkan adunan dlm bentuk memanjang kira2 7.5sm. Bakar selama 25min.
Bila sejuk potong pastri kepada setengah secara memanjang.
Paipkan krim diantara kepingan 'eclairs' tersebut dan sapukan coklat cair
diatas permukaan atas kepingan & tabur badam keping.

'SELAMAT MENCUBA"

0 comments:

Kindly Drop by


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com