Terima kasih kerana sudi berkunjung!
Tempahan dr Puan Syikin, Puncak Alam
ini salah sorang regular customer Kek Carrots
note: resepi Leen OmarCarrot Cake
Sumber : leen omar (Rnet)
Bahan
2 1/2 cwn Tepung Berserbuk Penaik (preferably bluekey)
1st baking powder
1st soda bicarbonate
1/2st cinnanom powder
1/4st garam
3/4cwn brown sugar
1cwn gula castor
4biji telur
1cwn minyak jagung (mklang guna minyak masak je..)
1cwn mentega cair
3cwn lobak (diparut - <>2 biji lobak yg sederhana besar)
3/4 cwn walnut cincang
Topping
3/4 ketul cream cheese
3sm mentega
1/3 cwn icing sugar (maklang lebihkan skit gula...)
1st lime juice
(kalau nak more creamy lagi lebihkan butter/krimwell)
Cara
Panaskan oven 180C
Ayak tepung+baking powder+bicarbonate dlm mangkuk
Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur
Putar adunan sehingga lebut/gebu. Masukkan walnut dan kisar sebentar
Bakar dlm oven selama 45 min hingga 1 jam.
Biarkan sejuk...buatkan topping
Hiasan Krim Keju
Masukkan semua bahan dalam mangkuk.Kisar hingga halus dan sapukan pada kek.
0 comments:
Post a Comment